Tasarımını yaptığınız bir modeli gerçek hayattaki bir nesneye benzetmek için Dokulandırma yapılır. Bu iki türde yapılabilir.
Birincisi nesneye renk ve şeffaflık verebilirsiniz, ikincisi ve daha çok kullanımı olan gerçek hayattaki bu nesnenin bir fotoğrafını model olarak oluşturduğunuz nesne üzerine yansıtırsınız. O zaman oluşturduğunuz nesne gerçek hayat nesnesine daha çok benzeyecektir.
Bu dediğimi iki örnek ile açmak istiyorum. Örneğin yere serilecek bir halı düşünün. Birinci yöntemde halıya sadece renk verebilirsiniz. İkinci yöntemde ise belirli bölümlerinde çizgi ve motifler olan bir halının resmini kendi oluşturduğunuz halı modeline yansıtırsınız.
İkinci bir örnek ise bir ağaç modeli oluşturdunuz diyelim. Şimdi ağacın gövdesine sadece renk verirseniz biraz suni kaçacaktır. Ama gövdeye bir ağacın kabuklarını da yansıtabilirseniz gerçekçiliği yakalayabilirsiniz.
Başka bir örnek ise bir evin penceresindeki camları. Örneğin eve dışarıdan bakıldığında pencerede cam gözükmeli, ama evin içerisini de görmelisiniz. Bu neden ile camların dokulandırmasında şeffaflık kullanılır. Yani baktığınızda pencerede camı göreceksiniz, ama camdan baktığınızda camın diğer tarafındaki nesneleri de görebilmelisiniz.
Tabiiki ikinci yöntemler gerçekçilik nedeni ile daha çok tercih edilecektir.
Özet ile oluşturulan her Modele ya renk bilgisi , ya da o nesnenin gerçek hayat fotoğrafını yansıtarak dokulandırma gerçekleştirirsiniz. Her durumda modelinizi oluşturan her bir nesneye renk veya doku işlemek durumundasınız. Bunu yapabilmeniz için her animasyon programında bulunan dokulandırma bölümünü kullanmak durumundasınız.
Aşağıda önce henüz dokulandırma yapılmamış bir ev modelini veriyorum.
Şimdi buna dokulandırma ekledikten sonraki çıktısına bakalım.
Gördüğünüz gibi evin çatısına dışardan bulduğumuz bir çatı fayans resmini, duvarlara bir tahta resmini, zemin betonuna taş resmi yansıttık. Ama evin pencere çerçevelerine ve kapıya sadece renk verdik. Yani dokulandırma için kullanılan her 2 metodu da kullanmış olduk. Bu örnekler basit olabilir. Ama mühim olan dokulandırmanın ne olduğunu anlamanız için ben her şeyi basit tutuyorum.
Son olarak çevre resmini, evin iç ışıklandırmasını ve oluşturduğum araziyi de sahneye ekleyip resmi iyice canlandırıyorum. İç ışıklandırma rengini belirli olsun diye sarı renk kullandım. Sonuç aşağıda.
Size yukarıda verdiğim örneklerde bir halıyı dokulandırmadan bahsetmiştim. Şimdi aşağıdaki halıya bakın. Ona bir halı resmi bağlayarak gerçek bir halının dokulandırmasını yaptım.
Aşağıda ağırlıklı olarak renk bilgisi ile yapılmış dokulandırma örneği var. Bu mutfakta kavanozlar, buzdolabı, fırın, kettle ve raflar sadece renk verilerek dokulandırıldı. Sadece yer döşemesi image texture (resim yansıtılarak) yapıldı.
Aşağıda ise dokulandırma ile birlikte çevre resmi ilave edilmiş bir model örneği var. Buradan anlayacağınız şu : Sahneyi ne kadar nesne ile doldurursanız o kadar gerçek hayat resmine benzetirsiniz.